SVEČANO BOGOSLUŽJE I KRŠTENJE U TORDINCIMA S GOSTIMA IZ SAD

Biskup Reformirane episkopalne crkve i predsjedavajući Misijskog odbora REC-a Charles Gillin  i arhiđakon Douglas B. Mills posjetili su dana 29. travnja 2018. godine najstariju hrvatsku protestantsku župu u Tordincima.. Na svečanom bogoslužju koje je predvodio biskup Jasmin Milić zajedno sa svećenstvom Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, prigodnu je propovijed održao preuzvišeni biskup Charles Gillin na temelju teksta Ivan 16, 5-15.

31489282_10216721738214565_919226198_n

Tom prigodom biskup PRKC i upravitelj Protestantske reformirane župe u Tordincima obavio je i sakrament krštenja čime je tordinačka protestantska reformirana crkvena općina postala bogatija za još jednu članicu Božjega naroda.

31562048_1942782189366851_6845283670517874688_n

U svojem nagovoru, biskup Milić je istakao kako se krštenjem usađuje sjeme vjere u srce novokrštene koje treba uzrasti u punini vjere. Za to su, osim crkve najodgovorniji roditelji koji trebaju svoje djete odgajati u vjeri i time zapravo zalijevati to usađeno sjeme kod krštenja.

31490650_1942782709366799_1977448654415331328_n

ODRŽANA SINODA PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE

Dana 28. travnja 2018. godine u Osijeku održana je redovna sinoda Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH.

Uz biskupa domaćina dr.sc. Jasmina Milića prisustvovali su i biskup za misije Reformirane episkopalne Crkve u Sjevernoj Americi preuzvišeni Charles Gillin zajedno s arhiđakonom prečasnim Douglasom B. Millsom.

Propovijed arhiđakon Millsa temeljena na Ivanu 16,5-15 bila je ohrabrujuća kako za svećenike tako i za laike a posebnu riječ uputio je i novim magistrima upućujući na djelo Duha Svetoga koji najveće djelo čini kroz pojedince koji se posvećuju Božjom Riječju – Biblijom.

_MG_3859
Propovijed arhiđakona  Douglasa B. Millsa

Nakon euharistijskog bogoslužja dekan Protestantskog teološkog učilišta „Mihael Starin” uručio je diplome novim magistrima bogoslovlja među kojima je i misijski djelatnik Robert Hitching koji djeluje kako u Hrvatskoj tako i u Mađarskoj.

_MG_3934
Robert Hitching je novi magistar bogoslovlja

Počasni doktorat primio je biskup Reformatske kršćanske  crkve Mađara u Hrvatskoj preuzvišeni Janos Kopacsi Kettos koji kao biskup crkve služi od 1999. godine.

_MG_3809
Biskup Kettos prima počasni doktorat (Doctor of Divinity)

Također tokom bogoslužja konfirmiran je mladi bračni par koji služe kao misijski djelatnici za Mađarsku.

_MG_3928.jpg
Konfirmacija u Osijeku

Na sinodi su bile zastupljene sve župe i misijske zajednice Protestantske reformirane Crkve. Također ovaj događaj su uveličali i predstavnici drugih kršćanskih zajednica. Na kraju bogoslužja i sinode bio je upriličen prigodan domjenak za sve prisutne.

Više fotografija vidi ovdje

MOLITVA KRŠĆANSKOGA ZAJEDNIŠTVA U OSIJEKU, 2018.

Dana 19. siječnja 2018. godine, u Crkvi Dobroga Pastira u Osijeku održano je tradicionalno treće ekumensko molitveno bogoslužje pod nazivom MOLITVA KRŠĆANSKOGA ZAJEDNIŠTVA. Molitva se održava u okviru molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana (molitvena osmina) koji tradicionalno traje od 18. do 25. siječnja.

Večernju molitvu po Knjizi zajedničkih molitava predvodio je biskup Jasmin Milić, koji je također održao i prigodnu propovijed o počecima ekumenskog pokreta, Isusovog naloga da budemo jedno, ukazao na različite poglede na ekumenizam od strane rimokatolika, pravoslavnih i protestanata te se osvrnuo na izazove pred kojima je danas iskreno kršćansko zajedništvo.
Bogoslužju su nazočili biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj Janos Kopácsi Kettős , starokatolički župnik iz Šaptinovaca Stjepan Topolski, baptistički pastor – pripravnik iz Osijeka Josip Dobutović te nadglednik Crkve Božje u Hrvatskoj Matej Lazar Kovačević. Svi su u svojim nagovorima naglasili važnoj kršćanskoj jedinstva koje se ne mora manifestirati u vidljivom institucionalnom zajedništvu, no mora biti vidljivi znak ljubavi nas koji se imenom Kristovim zovemo.

Nadahnutim pjevanjem skup je uzveličao i pastor Evanđeoske pentekostne crkve iz Belog Manastira, Boško Hinek.

Iako Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH nije službeno dio Ekumenske koordinacije osječke regije (ne zato što ona to ne želi biti već zbog neekumenskog odnosa pojedinih članica prema drugim crkvama), ona ipak već treću godinu neovisno organizira molitvene susrete kojima je za cilj da okupi kršćane iz različitih tradicija, ne na formalnu molitvu nego na iskreno kršćansko zajedništvo, kako to i naziv ovih susreta govori.

Posljednja večer ekumenskog hoda u gradu Osijeku bila je u Baptističkoj osječkoj crkvi. Na ovome molitvenom slavlju sudjelovao je i biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, Jasmin Milić.

Bogoslužje je predvodio pastor pripravnik Josip Dobutović koji je održao nadahnutu propovijed o tomu što doista znači biti u Kristu jedno i za što je doista Isus molio u svojoj prvosvećeničkoj molitvi. Osim biskupa PRKC sudjelovali su i biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj Peter Sen, predstavnik Evangeličke crkve u Hrvatskoj Samir Vrabec te rimokatolički đakon Ivan Kunčević. Skupu se u ime katoličke molitvene zajednice MIR obratio Krešimir Pećar te pravoslavna vjernica Nataša Vukadinović.


Zajednička molitva predstavnika kršćanskih Crkava u Osijeku, kod baptista,25.1.18.

U TORDINAČKOJ PROTESTANTSKOJ REFORMIRANOJ ŽUPI OTKRIVENA PLOČA S IMENIMA DOSADAŠNJIH ŽUPNIKA

Na svečanom bogoslužju u Tordincima, 5. studenog 2017., otkrivena je ploča s imenima dosadašnjih župnika koji su u ovoj župi služili u 16. stoljeću te od 1862. godine do danas.

Ploča je postavljena povodom 500. obljetnice Reformacije u znak zahvalnosti za sve one koji su svojim služenjem doprinjeli da ova župa opstane od svoga osnivanja u 16. stoljeću pa sve do danas. Od 17. do 19. stoljeća župom su upravljali korođski župnici a od 1862. godine Tordinci opet dobijaju svoga reformiranoga župnika u osobi Alekse (Eleka) Kulifaya koji je izgradio novu crkvu i školu.

Ploču je zajedno s biskupom Jasminom Milićem otvorio dugogodišnji staratelj župe, Dragan Ištoković.

Na bogoslužju su najstarijim članovima crkvenoga odbora dodjeljene zahvalnice (Nadi Sesar, Biserki Sesar, Ružici Jovanović, Milici Ištoković te Andriji Podrugoviću). Radi se o vjernicima koji su se nesebično žrtvovali za crkvu u najtežim vremenima ove župe.

Zahvalnica za ekumensku suradnju i brigu za prognanike tijekom Domovinskog rata dodjeljena je i nadgledniku Crkve Božje u RH, pastoru Lazaru Mateju Kovačeviću. Pastor Kovačević je ostao sa svoji vjernicima do zadnjega dana prije nego su Tordinci pali u okupaciju, a nesebično je služio i vjernicima Reformirane župe koji su u to vrijeme ostali sami bez župnika. Vjernike je obilazio i služio njihovim potrebama i tijekom prognaništva.  Dobri ekumenski i bratski odnosi s Crkvom Božjom u Tordincima nastavljeni su i nakon Domovinskog rata sve do danas.

Protestantska reformirana crkvena općina Tordinci, kao najstarija hrvatska protestantska župa u RH, pred novim je izazovima u vremenu koje dolazi, da plamen evanđelja i reformacijskog naslijeđa nosi i u godinama koje dolaze.

Ova je župa nedavno, na svečanoj akademiji povodom 500. obljetnice Reformacije dobila priznanje za očuvanje vrijednosti reformacije. 

PRIZNANJE PROTESTANTSKOJ REFORMIRANOJ CRKVENOJ OPĆINI TORDINCI ZA OČUVANJE VRIJEDNOSTI REFORMACIJE

Povodom 500. obljetnice Reformacije, u Zagrebu je, na sam Dan reformacije, 31.10.2017.

u Hrvatskom narodnom kazalištu održana svečana akademija. Akademiju su, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, organizirale Protestantske crkve (Evangelička crkva, Protestantska reformirana kršćanska crkva i Reformatska kršćanska crkva Mađara) te Crkve reformacijske baštine (Baptistička crkva, Evanđeoska pentekostna crkva, Kristove Crkve, Crkva Božja).

Svečana akademija povodom 500. obljetnice Reformacije u HNK Zagreb

Uz laurete koji du dobili priznanja za promicanje reformacijske misli:  filologa Alojza Jembriha, sociologa Siniše Zrinščaka, teologa Petera Kuzmiča, bivšeg potpredsjednika hrvatske Vlade Gorana Granića, te novinare Augustina Bašić s HTV-a i Blaženke Jančić s Hrvatskog radija, priznanja za očuvanje vrijednosti reformacije dodijeljena su Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini Tordinci, Reformatorskoj crkvenoj općini Kneževi Vinogradi i Evangeličkoj crkvenoj općini Legrad.

Priznanje, za tordinačku protestantsku reformiranu župu koje su u ime organizatora uručili biskup Branko Berić te pastor Giorgio Grlj, preuzeo je dr.sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj i upravitelj tordinačke župe.

Protestantska reformirana crkvena općina Tordinci djeluje od prve polovice 16. stoljeća. Kao takva najstarija je hrvatska protestantska župa u Hrvatskoj. U Tordincima je održana i prva protestantska sinoda 1551. godine. Sadašnja crkva izgrađena je 1862. te dograđena 1898. godine pod vodstvom župnika Alekse (Eleka) Kulifaya.

Tijekom domovinskoga rata crkva je bila porušena a vjernici prognani iz svojih domova. Obnova je uslijedila nakon mirne reintegracije i povratka prognanih tordinčana u svoje mjesto, 1999. godine.

Opširnu studiju o ovoj župi objavio je biskup dr.sc. Jasmin Milić u svojoj knjizi Povijest Reformirane crkve u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na reformiranu župu u Tordincima 1862.-1952.).

Danas je ova župa u sastavu Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj.

Ovo priznanje jest priznanje svim vjernicima ove župe, svim svećenicima, crkvenim odbornicima i svima onima koji su kroz stoljeća čuvali vrijednosti reformacije i koji su zaslužni da ova župa i danas djeluje.

Svečano bogoslužje povodom 500. obljetnice Reformacije koje je prenosila Hrvatska radio Televizija, održano je u Tordincima 2. srpnja 2017. u zajedništvu s gore navedenim Protestantskim crkvama i Crkvama reformacijske baštine.

OTVORENJE MUZEJA REFORMACIJE U OSIJEKU

U subotu 28. listopada 2017. u Osijeku završeni su radovi na Informacijsko-izložbenom centru Reformacije. Priprema za uređenje prostora, sakupljanje građe i uređenje pomoćnih prostorija kao i dvorišta trajalo je više od dvije godine. U razvoju projekta sudjelovale su župe Reformirane episkopalne Crkve iz Amerike a ponajviše Chapel of the Cross iz Dallasa. U manjem omjeru sudjelovale su razne institucije poput Grada Osijeka, Županije, i Općine Tordinci. Ovo je prvi i jedini informacijski centar te vrste u Hrvatskoj.

Na svečanom otvorenju i euharistijskom bogoslužju pod vodstvom preuzvišenog biskupa Jasmina Milića sa svećenstvom, sudjelovali su mnogi uzvanici. Među okupljenima bili su biskup EC Branko Berić, župnik Đuro Varga u ime Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, svećenik iz Finske Matti Korpiaho, predsjednik PEV-a Giorgio Grlj, starokatolički nadbiskup Leonardo Beg, izabrani biskup Ivica Križ, starokatolički župnik iz Šaptinovaca Stjepan Topolski, predstavnik nadbiskupa Đakovacko-osječkog Đure Hranića vlč. Antun Japundžić, u ime episkopa Jovana Ćulibrka svećenici SPC Dragan Gaćeša i Đorđe Ostojić, imam osječki Enes Poljić, bivši predsjednik RH Ivo Josipović, te načelnik Općine Tordinci Željko Matanović.Informacijsko-izložbeni centar Reformacije otvoren je za javnost kako za pojedince tako i za organizirane skupine posjetitelja. Više informacije je moguće dobiti na FB stranici a sve fotografije s posvećenja pogledajte na linku.

PROMOCIJA NA PROTESTANTSKOM TEOLOŠKOM UČILIŠTU MIHAEL STARIN

U subotu 6. svibnja 2017. godine na Protestantskom teološkom učilištu Mihael Starin u Osijeku održana je svečana promocija prvostupnika, magistara i doktora bogoslovlja. To je treća generacija studenata koji su svoje teološko obrazovanje započeli na drugim teološkim učilištima a dovršili na ovoj instituciji Protestantske reformirane kršćanske Crkve. Budući da je sve programe PTUMS-a moguće završiti izvanrednim putem, odnosno putem online studiranja, tako su ovogodišnji diplomanti dovršili svoje studije izvanrednim putem a diplomu primili u Osijeku. Dvoje studenata dolazi iz Hrvatske, a ostali iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Na svečanoj promociji sudjelovali su predstavnici crkava, profesori i predavači, dekan dr.sc. Jasmin Milić te kancelar učilišta dr.sc. Ray Sutton, biskup Anglikanske Crkve i dekan za ekumenske odnose Anglikanske Crkve Sjeverne Amerike koji je svoj doktorat stekao na Sveučilištu Oxford. Diplome su studentima uručene nakon Euharistije u kojoj su sudjelovali svi kršteni i potvrđeni. Protestantsko teološko učilište Mihael Starin ove godine će upisati novu generaciju studenata odnosno bogoslova.

18402559_799746366848494_2368617916191896965_n.jpg

18300812_799746543515143_1240324019935356601_n.jpg

18301991_799746653515132_4894379363921550084_n.jpg

18342070_799746803515117_1182485434152388921_n.jpg

18301541_799746800181784_1659249832836864006_n.jpg